ADRESLERİM

ADRESLERİM

10 Ekim 2008 Cuma

Ev Akarları (Mite' lar)

Ev Akarları (Mite' lar)

Allerjik bünyeli olun yada olmayın, evde hijyen konusunda dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri.

En önemli ev içi alerjen olarak “ev tozu akarları” kabul edilmektedir. Akarlar gözle görülemeyen, çevre koşullarına oldukça dayanıklı, sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla çoğalabilen, ev tozu içinde yaşayan mikroskobik canlılar olarak tanımlanıyor. Akarların vücut proteinleri ve dışkıları alerji yapıcı özellik taşıyor. Akar alerjenleri yastık, yatak, halı ve kumaş kaplı mobilya gibi toz tutan ev eşyalarında yüksek oranda bulunuyor. Bu alerjenlerin solunum yoluyla alınması, hastada alerjik yakınmaların başlamasına neden oluyor. İnsan deri döküntüleriyle beslenen ve insanların bulunduğu ortamlarda yaşayan akarların evden tamamen temizlenmesi zor, ancak alınacak bir takım basit önlemlerle önemli düzeyde azaltılabiliyor.

Akar alerjenleri kumaşların gözeneklerinden geçebiliyor. Nemli ve sıcak ortamları sevdikleri için özellikle yataklarımız bu hayvanlar için yuva görevi üstleniyor. Yapılacak şey ise basit. Haftada bir kez nevresim takımlarını 60 dercede yıkamak (55 derece ölmeleri için yeterli oluyor) ve arkasından da ütülemek. Ayrıca soğuk havayı sevmedikleri için sabahları mümkünse havalandırabiliriz. Yatak ve yastıklar yıkanmayacağı için bunları ayda bir kuvvetli bir süpürgeyle süpürebilir, yada havalandırabiliriz. Ayrıca yatak örtüsü kullanıyorsak bunların da yıkanabilir olmasına dikkat etmeliyiz.

İkinci önemli yuvaları ise halılar. Uzmanlar kısa tüylü veya kilim türü halıları tavsiye ediyorlar. Alerjik bünyeli kişilerin yatak odasından ise halıyı tamamıyla kaldırmalarını tavsiye ediyorlar. İşte burada devreye elektrik süpürgesinin önemi giriyor. Çünkü elektrikli süpürgelerin çoğu, tahliye havasıyla akar alerjenlerinin odaya dağılmasına neden oluyor. Yüksek vakum kabiliyetli ve hepa filtreli süpürgeleri yada suya çeken süpürgeleri tercih etmek gerekiyor. Halı yıkama makineleri ise rutubetli bir ortam yarattığı için tavsiye edilmiyor.

Dyson marka süpürge suyu çekmiyor fakat çok kuvvetli ve kontrollü bir vakum sistemi var. Dışarıya geri yolladığı hava kesinlikle toz barındırmadığı gibi aynı zamanda havayı temizleme özelliğine de sahip. Ayrıca hortumu veya teleskopik sopası gibi özellikli ekipmanları var. Aşağıya konuyla ilgili Dyson firmasının hazırladığı bir yazıyı ekliyorum.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Akar, pek sevimli olmayan bir hayvan. Sekiz bacaklı ve kör. Milimetrenin üçte biri büyüklüğünde olduğu için çıplak gözle görmek mümkün değil. Sıcağa bayılıyor. Vücudumuzdan dökülen ölü deri hücreleriyle besleniyor. Yataklarda, evin karanlık ve sıcak köşelerinde bazen binlercesi bir arada yaşadıkları söyleniyor. En kötü özelliği günde 20 kez dışkılaması. Dışkısı güçlü bir alerjen. Evlerimizdeki sporlar, küfler, bakteriler gibi sağlık açısından ciddi bir risk. Akarlar, alerjik reaksiyonları tetiklediği için ciddiye alınması gereken bir tehlike. Uzmanlara bakılırsa, alerji çoğunlukla doğuştan gelen bir rahatsızlık. Ama görünmez kirlilik de alerjiye neden olabiliyor.

AKARLAR SICAĞI SEVER
Dyson Laboratuvarları'ndan Mikrobiyolog Tobi Saville, sadece bir insanın bedeninden günde yaklaşık 1-3 gram ölü deri döküldüğünü söylüyor. Dyson'ın araştırmaları, ortalama büyüklükte bir evde yılda yaklaşık 4 kilogram toz oluştuğunu göstermiş. Bu toz, birçok alerjen içeriyor. Saville'e göre, alerjiyi tetikleyecek miktarda tozun toplandığı en tehlikeli bölge yatak odaları: "Araştırmalarımıza göre, evin en tehlikeli noktası yatak odası, ikinci tehlikeli bölge evin girişi. Neredeyse tüm evlerde bulunan akarlar önemli bir alerjen üreticisi. Sıcağı, nemli ortamları severler. Yatak ideal mekanlarıdır. Halıların, üstteki tüylü kısımdan çok sert olan taban bölümüne kaçmayı tercih ederler. Evininize her hafta normal, ayda bir de yoğun temizlik yapın. Özellikle gözden kaçırmaya meyilli olduğumuz kanepelerin altı ve üstü, yatak yanları, merdiven ve hollerin yoğun olarak temizlenmesi, ev akarlarını, onların salgı, döküntüleriyle birlikte beslenme kaynaklarını da evimizden uzaklaştırır."

TEMİZLİK ÖNERİLERİ

TEHDİT ALANI YATAK ODASI

Ev akarları sıcak yatakları sever. Her sabah çarşafı çıkarıp yatağı havalandırın. Üşüyen akarlar kaçsın. Nevresim takımınızı haftada bir değiştirin, 60 derecede en az 30 dakika yıkayın. Yastık ve yorganları da ayda bir, aynı şekilde yıkayın. Güçlü vakumla yatağı süpürün. Yatak ve yastıkları mikrofiber koruyucuyla kaplayıp, akardan korunabilirsiniz. Dyson ekibi kimyasal yöntemlerle kaplanarak tozu uzak tutan nevresim takımlarını önermiyor. Yataktan halıya dökülen akarlar için tüm zeminin, sık sık çok iyi süpürülmesi gerekir.

OYUNCAK AYINIZA DİKKAT

Çocukların bazen sarılarak uyudukları, özellikle kumaştan yapılan yumuşak oyuncaklar (ayı ya da bebekler) ev akarlarının ideal mekanlarından biridir. Bunları ayda bir poşete koyup dondurucuda iki gün bekletin.

KAPINIZ ALERJENLERE AÇILMASIN

Evin giriş kapısı, ev içi merdivenlerin ilk basamağı ikinci tehlikeli alerjen mekanı. Ayakkabı çıkarma alışkanlığı ve kuvvetli vakumla sık temizlik önemli. Çıkarılan ayakkabıları hemen ayakkabılığa koymak gerekiyor. Ev girişinde yıkanabilir paspas kullanmak, diğerlerini haftada bir 5 dakika yoğun olarak süpürmek öneriliyor.

OTURMA ODASI VE SALON

Halı ve kilimler ev akarlarıyla diğer alerjenlerin üreme merkezi. Ev akarları mobilyaların altını, karanlık yerleri seviyor. Bu yüzden kanepe ve mobilyalarınızı mümkünse yerinden oynatarak süpürün. Uzmanlara göre deri koltuk takımları diğerlerinden daha sağlıklı. Çiçekler ve ev bitkileri küfler için gizli bir mekan olabilir. Saksıları fazla sulamayın, vazo suyunu sık değiştirin.

KLAVYE YA DA KLOZET

Bilgisayar klavyeleri de bir klozet kadar çok bakteriyi barındırabiliyor. Yumuşak fırçayla tozunu alıp, suyla karıştırılmış okaliptüs yağı püskürtüp silerek dezenfekte edilebilir.

EV HAYVANI TÜKÜRÜĞÜ

Dyson ekibi, evcil hayvanların yatak ve oturma odasına alınmasını tavsiye etmiyor. Kedi ve köpeklerin tüylerinden çok, ter ve tükürükleri pet alerjisine yol açıyor.

BANYODA HALI KULLANMAYIN

Islandığında içinde küf oluşabileceği için banyoda halı kullanmamakta yarar var. Sıcak, nem ve zemindeki deri döküntüleri akarları banyoya çeker. Banyo karolarının birleşme noktalarına, köşelere yerleşirler. Bu yüzden banyoyu elektrikli süpürge ile süpürmek iyi bir fikir. Lavabolar da bakteriler için birer mıktanıs. Haftada bir dezenfekte etmek gerekir. Lavobo tıkacını da unutmamalı.

İKİNCİ NEMLİ KÖŞE MUTFAK

Mutfak zemini yere düşen besin parçaları yüzünden bakteri ve küfler için son derece uygun bir yüzey. Zeminin çok iyi temizlenmesi, mutfak aletlerinin arasında kalan boşlukların süpürülmesi gerekiyor. Açıktaki meyve, buzdolabında uzun süre kalan besinler, küf ve bakteri biriktiriyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Dyson ile ilgili detaylı bilgi için www.dyson.com veya www.hakman.com.tr adreslerinden yararlanabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar