ADRESLERİM

ADRESLERİM

23 Aralık 2008 Salı

Klonlanmış cep telefonlarına dikkat!

Klonlanmış cep telefonu kullanan abonelere cihazlarının durumu mesajla bildiriliyor. Mesajı alan abonenin
operatörüne başvurarak, cep telefonunu kayıt altına aldırması gerekiyor. Aksi halde klonlanmış cihaz, kullanıma kapatılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, kısa süre önce cep telefonu kaçakçılığı yapan bir şebekeyi çökerterek, yüz binlerce klonlanmış cep telefonu IMEI numarasını ele geçirmişti.

AA muhabirinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, henüz İstanbul Emniyet Müdürlüğünden klonlanmış IMEI numaralarına ilişkin bilgi verilmedi. Bu IMEI numaralarının BTK’ya bildirilmesi halinde, kurum cihazları ilk etapta görüşmeye kapatmayacak.

Bunları kullanan abonelere mesajla cep telefonlarının klonlanmış olduğu bildirilerek, cihazlarını kayıt altına almaları istenecek.

-KLONLANMIŞ, ORİJİNALİNDEN AYIRT EDİLEMİYOR-

Telefonun modeli, üretim yeri, üretim tarihi ve seri numarası bilgilerinden oluşan IMEI numarasının birden fazla telefonda kullanılması "klonlama" olarak tanımlanıyor.


Bu durum, BTK’nın merkezde kurduğu ve GSM operatörlerinin sistemiyle entegre edilen CEIR sisteminde, GSM operatörlerinin aynı IMEI numarasının brden çok abone tarafından kullanıldığını fark etmesiyle de ortaya çıkıyor.
Operatörler, sistemde klonlanmış cihaz bulunduğunu BTK’ya bildiriyor.


Ancak operatörler de dahil hiçbir sistem hangi telefonun klonlanmış, hangisinin orijinal olduğunu ayırt edemiyor.
Daha sonra BTK aracılığıyla sistemde aynı IMEI numarasıyla çalışan tüm cep telefonlarına mesaj gönderilerek, cihazın klonlanmış olduğu ve belirlenen süre içinde kayıt altına alınması gerektiği belirtiliyor.


Abone bu süre içinde operatörüne başvurarak cep telefonunu kayıt altına aldırmazsa cihazı kullanıma kapatılıyor.
Kayıt altına alınan klonlanmış cep telefonu, abonenin belirlediği bir tek telefon numarasıyla kullanılabiliyor. Cihaz bu numaranın bulunduğu SIM kart dışında bir SIM kartla çalışmıyor.

-"BEYAZ LİSTE" VE "KARA LİSTE"-

BTK, cep telefonlarının kayıt altına alınması çalışmaları sırasında "Beyaz" ve "Kara" listeler oluşturdu.
"Kara Liste"deki kayıp ve çalıntı cihazlar, GSM işletmecilerinin haberleşme şebekelerinden hizmet alamayacak şekilde bloke ediliyor. Türkiye’de "Kara Liste"de 7,5 milyon cep telefonu bulunuyor.


"Beyaz Liste"de ise kullanılan ve kullanılmayan cep telefonları yer alıyor. Bu listeye kayıtlı cep telefonu sayısı 102 milyona ulaştı. "Beyaz liste"de yer alan ancak eski olduğu için kullanılmayan telefonların IMEI numaraları da yasal olmadığı halde tekrar kullanılıyor. Bu şekilde klonlanan telefonların tespit edilmeleri de güçleşiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar