ADRESLERİM

ADRESLERİM

6 Ağustos 2011 Cumartesi

32.Tarif Laz Böreği



Sevgili Humeyra,ellerine sağlık,güzel bir lezzet,daha önce yemiştim bir laz arkadaşımdan,yıllar oldu,bir de ben yapayım bakalım olacak mı,her şey gönlünce olsun,sevgiler

Humeyranın Yerine gitmek için TIKLAYINIZ

“Tarifi Oktay Usta’dan. Yalnız ben yarım ölçü yaptım ilk sefer deniyorum diye. Ama bütün ölçüleri yarıya indirdiğim halde tereyağını tam ölçü koymuşum, fazla da gelmedi. 14 yufka kullanmış Oktay Usta, ben 8 yufka kullandım. Tepsi olarak minik kare borcam kullandım, Oktay Usta 7 alta, 7 üste dizmişti yufkalardan, kat sayısı değişmesin diye ben de 4 alta 4 üste dizdim ama yufkaları 2ye bölerek yaptığım için 8 kat alt, 8 kat üst oldu. Kremaya 1 çimdik karabiber de attım, karabiber nasıl olur diye çekinmeyin, 1 çimdikten birşey olmuyor, yakışıyor. Ben muhallebinin üzerine çekilmiş ceviz de koydum, çok yakıştı. Evde pirinç unu yoktu, muhallebiye hepsini nişasta koydum. Soğuyunca buzdolabına koydum, ertesi günü iftarda yedik.
Oktay Usta’nın tarifi aşağıda, isterseniz aynen uygulayın, isterseniz de benim yaptığım ufak değişikliklerle deneyin. Beni değişiklikleri tam ölçü üzerinde parantezlere yazıyorum).”

  • 14 yaprak yufka (16 adet baklavalık hazır yufka)
  • 150 gram tereyağı (250 gram tereyağı)

Muhallebisi için:

  • 4 adet yumurta sarısı
  • 7 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 4 çorba kaşığı pirinç unu (Nişasta)
  • Su
  • 1 tutam tuz ve karabiber

Şerbeti için:

  • 1,5 bardak tozşeker
  • 1 su bardağı su (Çok az daha su ilave ettim)

(Muhallebinin üzerine: 2 Kase çekilmiş ceviz)

Laz Böreği yemek tarifi

İlk olarak böreğin muhallebisi hazırlanır. Bunun için; 7 su bardağı süt tencereye alınır, üzerine 1,5 su bardağı şeker alınır kaynamaya bırakılır. Bu arada yufkaların ara katları için tereyağı eritilir.
Diğer taraftan 1,5 su baradğı tozşeker ve 1 su bardağı su ile şerbet hazırlanır. 14 adet yufkanın yarısı tepsiye her katı yağlanarak dizilir. Yufkların yarısı yağlanınca muhallebi için bir kapta 4 yumurta sarısı, nişasta, pirinç unu, bir tutam tuz ve karabiber karıştırılarak sübyesi hazırlaınır.
Hazırlanan sübye kaynayan süte eklenir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Muhallebin ilk sıcaklığı çıkınca yufkaların üzerine dökülür. Kalan yufklar da diğer yarısı gibi her katı yağlanarak dizilir.
Üzerine kalan yağ dökülür ve iri kareler halinde kesilir. 180 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Laz böreği pişince fırından çıkarılır. Şerbetinin soğuk olmasına dikkat edilerek şerbeti verilir.
Üstü çıtır ortası muhallebili nefis bir tatlı.. Hazır baklava yufkası ile yapılan bu tatlı sadece yarım saatte hazırlanıyor. Mutlaka deneyin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar