ADRESLERİM

ADRESLERİM

9 Ağustos 2011 Salı

40.Tarif Zeytinyağlı Yaprak Sarma



Sevgili Reyhanım sağolsun bu güzel tarifi bizimle paylaşmış,ellerine sağlık arkadaşım,hayırlı ramazanlar,bol bereketli sofraların olsun.Anneeli gibi tarifler için BURADAN lütfen...

MALZEMELER

750 gr asma yaprağı
4-5 adet orta boy kuru soğan
2 çay bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy domates
2 adet kesme şeker
2,5 su bardağı pirinç
3-4 tutam maydanoz
4 çay kaşığı dolma baharı
değirmende çekilmiş karabiber
çeşni
4 çay kaşığı kuru nane
tuz
dilerseniz biraz pulbiber

sosu için:

1 adet limonun suyu
1/2 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
tuz
sıcak su

HAZIRLANIŞI

öncelikle yapraklarımızı 2-3 dakika kaynar suda bekletip,ardından soğuk suyla iyice yıkayalım ve süzmeye bırakalım.ardından iç harcımız için yağımızı tenceremize alıp ısıtalım ve rendelenmiş soğanlarla kesme şekeri atıp kavuralım.sonra rendelenmiş domateslerimizide ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçlerimizide ekleyip kavurmaya devam edelim tuzunu ve çeşnisinide katıp ocağın altını kapatalım.ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozuda ekleyip iyice karıştıralım,ılımaya bırakalım.ılıdıktan sonra artık kalem gibi sarmaya başlayabiliriz.yapraklarınızın büyüklüğüne göre iç harcını koyup sarmaya başalayalım.harcını koyarken pirinçlerin pişerken şişeceğini göz önünde tutarak ayarlayın ki dolmalarınız piştikten sonra olması gerekenden kalın olmasın,yoksa görüntü pek hoş olmaz.

sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.tenceremizin dibini asma yapraklarırıyla ve maydanozla kaplayalım ki dibi tutmasın ve maydanoz sarmanıza ayrı bir lezzet katsın.yarım demet maydanoz yeterli olacaktır.sonra bir kat sarmma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.üzerine uygun bir tabakla kapatalım,hatta ben tabak hafif gelir diye üzerine su dolu bir kasede koyuyorum.eğer sizde dolma taşı varsa onuda kullanabilirsiniz.kaynayınca altını kısalım ve yapraklar ve iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor. soğuk olarak servis edelim.tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)
sosuna limon kattığımız için ekstradan limon sıkmaya gerek yok ama yinede siz bilirsiniz.ben yalnızca süs olarak kullandım....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar