Hamuru ekmek makinesinde yaparken,1 adet çırpılmış yumurta ilave ediyorum.
Hamuru şeklini verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyorum.Biraz daha kabardıktan sonra vaktim varsa yarım saat kadar bekletiyorum,daha sonra bıçak ile derin kesikler atıp,un serpip fırına veriyorum.
Un ,yumurtadan daha çok yakışıyor ekmeklere...
Kesikler derin olsun,korkmayın,böylelikle iç kısmı hamur kalmıyor.
O kadar lezzetli,pamuk gibi bir ekmek oluyor ki anlatamam.
Malzemelerine gelecek olursa,elde mayalama ve makine de yapmak için normal hamura yumurta eklemek yeterli ,tarifi olmayanlar için benim yaptığım ölçüleri yazacağım,bir de böyle denersiniz.
Malzemeler
Makinede yapacak olanlar için tutturduğunuz ölçü kadar süt,biraz sıvıyağ,1 çırpılmış yumurt üzerine,4 ölçü bardağı un,2 küçük ölçek maya,2 küçük ölçek tuz,2 büyük ölçek şeker yerleştiriyorum.
Unun üzerine bu malzemeleri koymak için ortasına çarpraz yol yapıyorum,karşılıklı köşelere yer açıyorum.Ortaya maya,köşelere tuz ve şeker yerleştiriyorum.unla bulundukları yerde karıştırıyorum.Çünkü bu üç malzemenin birbiri ile direkt temas etmemesi lazım.Şeker, 3 kesme şeker olarak yada 2 tatlı kaşığı bal olarak kullanabilirsiniz.
Sıvıyağı ya 2 büyük ölçek süte ya da unlu karışımın üstüne minik minik tereyağ şeklinde kullanabilirsiniz.
Süt olayı makineden makineye göre değişiklik gösteriyor.ben su bardağından büyük bir bardakla beraber 5 büyük ölçek şeklinde kullanıyorum,bazen sadece süt bazen su süt karışımı bazen de sadece su kullanıyrum.
Yapıp süt oranını tutturamayanlar yoruma not bırakırsa yada mail atarsa gram olarak ölçüp söyleyebilirim.
Kullandığınız unun kalitesi,bulunduğunuz yerin nemi ve makinenize göre süt oranı farklılık gösterebilir,yaptıkça azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz.Ben Anamurda otururken ilave sütü 3 kaşık ekliyordum,şimdi Ankaradayım 5 kaşık ancak yetiyor.Sinangil unlarından kullanıyordum,şimdi katmer un kullanıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder