ADRESLERİM

ADRESLERİM

10 Şubat 2009 Salı

gardenya çiçeği


Gardenya çiçeği ismini İskoçyalı botanikçi Garden’ in adından almıştır. Eski dünyanın tropikal ve yarı tropikal bölgelerinde yetişen ve kokulu beyaz çiçekler açan ağaç türündendir. Gardenia ( gardenya ) jasminoides çok gösterişli bir bitkidir. Gardenyanın 60 kadar türü vardır. Bu türler kök boyasıgiller familyasından oluşur.

Gardenya bakımı nasıl yapılır? Nasıl Yetiştirilir?
İklim İstekleri: Bitki gelişme döneminde 16-18 C , kışın aylarında ise ortalama 12 C sıcaklığa gereksinim gösterir. Yüksek orantılı nem ister.

Toprak İsteği
• John İnnes saksı kompostu No:2 de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.
• Ayrıca, hacim olarak 2 kısım kum, 2 kısım tınlı toprak, 2 kısım turba, 1 kısım yaprak çürüntüsü ve ½ kısım yanmış ahır gübresinin karışımıyla elde edilen harç da kullanılır.

Üretim Tekniği
• Gardenya’nın üretimi çelik ile Kasım-Mart ayları arasında yapılır. 7.5-12.5 cm uzunluğundaki tepe çelikleri, çiçek taşımayan yan sürgünlerin uçlarından alınarak kum, turba veya her ikisinin hacim olarak eşit miktarlarda karışımından oluşan harçta köklendirilir.
• Köklendirme süresince ortam sıcaklığı 21-24C dolayında olmalı, üzeri cam veya plastik örtü ile kapatılmalıdır. Orantılı yem yüksek tutulmalıdır. Köklendirme 4-6 haftada gerçekleşir.
• Gardenya’lar ilkbahar ve yazın yüksek orantılı yemin yanısıra bol miktarda suya gereksinim duyarlar.

Gübreleme
• Genç bitkilerde her yıl, yaşlı bitkilerde ise 3-4 yılda bir Nisan ayında yapılır. Mayıs-Ekim ayları arası 2 haftada bir kez 1g/l kompoze gübre verilir.

Sulama
• Sulama kireçsiz su – en iyi yağmur suyu- ile yapılmalı ve sıcak havalarda yapraklarla sık sık su püskürtülmelidir. Ancak çiçekli iken yapraklara su püskürtülmez. Sulama suyunun fazla kireçli olması halinde yapraklarda sararmalar görülür.
• Dinlenme süresince verilen su azaltılmalıdır. Kış aylarında serin yerlerde bulundurulan bitkilerle gereğinden fazla su verilirse yine yapraklar sararır.

Budama
• Yetişkin bitkilerin tüm sürgünleri çiçeklenme bittikten sonra yarı yarıya veya 2/3 oranında kısaltılır. Genç bitkiler ise çalı formunda bitki elde etmek için sürgünler yaklaşık 15 cm’ye ulaştığında Ağustos ayına kadar uç alma yapılır.[/center]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar