ADRESLERİM

ADRESLERİM

12 Mart 2009 Perşembe

abant yedigöller

YEDİGÖLLER

BATI KARADENİZ Bölgesinde BOLU ilinin kuzeyinde ZONGULDAK ilinin güneyinde ye alır. Yedigöller'e adını veren yedi göl, vadi boyunca yer kaymaları ve vadi önlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan çukurlardan meydana gelmiştir. Karadeniz suyunun yardımıyla oluşan heyelan gölleri, Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl isimleri ile anılırlar.

Yedigöllerin hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, göknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir.

Etkili koruma ile Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, yabani domuz, kurt, tilki ve sincap türleri bulunmaktadır.

Milli Parka ismini veren yedi göl şunlardır:

  • Sazlıgöl: Derelerden gelen malzemelerle büyük bir kısmı dolan göldür. Gölün üst kısımlarında sazlar bulunduğundan bu ismi almıştır. İçerisinde gümüþ balığı ve diğer alabalık türleri bulunmaktadır.
  • İncegöl: İnce ve uzun olması nedeni ile İncegöl ismini almıştır. 2m derinlipe sahiptir. 1036 m2 alana sahip oldukça küçük bir göldür. Milli parktaki bungaloların kenarında yer alır. İçerisinde gümüþ balýðý bulunmaktadýr.
  • Kurugöl: Nazlıgöl'ün hemen yanında bulunan Kurugöl, Nazlogöl'ün sularının fazla olduğu Nisan-Mayıs aylarında su ile dolan yaklaşık 150 m2 alana sahip oldukça küçük bir göldür. Yılın büyük bir bölümünde su bulunmadığından Kurugöl olarak adlandırılmaktadır.
  • Nazlıgöl: Nazlıgöl dip kaçakları nedeniyle su tutma gücünden yoksundur. Derinliği mevsimden mevsime 5 ile 10 metre arasında değişmektedir. Sularının fazla olduğu ilkbahar aylarýnda büyüklüðü 20.000 m2'yi geçmektedir. Gölde gökkuşağı alabalığı ve gümüþ balığı bulunmaktadır.
  • Deringöl: Sportif avlanmanýn yapılması ve çevresinde gezi patikalarının olması nedeniyle ziyaretçilerin dikkatini çeken bir göldür. Yer yer 10 metre derinliğe sahip olan göl, bu nedenleDeringöl ismini almıştır. Gölde gökkuşağı alabalığı, dere alası, Abant alası gibi balıklar bulunmaktadır.
Yedigöller
  • Büyükgöl: En büyük göl olup en derin yeri 16 metreyi bulur. Takvimlere konu olan ahşağ köprüsü, iki adet seyir iskelesi etrafýnda gezilmesini sağlayan patikaları ve alabalık avına açılması ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Her yıl sportif avlanmaya açılan bu gölde dere alası, gökkuşağı alabalığı ,Abant alası, kadife sazanı gibi balıklar bulunmaktadır.
  • Seringöl: Geçmişte gökkuşağı alabalığının üretiminin devamlılığını sağlamak amacı ile bu gölde anaç balıkların yetiştirilmesinde kullanılmıştır. Ayrýca çıkışına yapılan beton regületörlerle tahliye olan su hidroelektrik santralinin çalışması sağlanmaktadır. Buradan çıkan su aynı zamanda alabalık üretme ve yetiştirme istasyonunun su ihtiyacını karşılamaktadır. En derin yeri 2 metredir.

NASIL GİDİLİR

Yedigöller havzası BOLU il sınırları içerisinde olup, BOLU 'ya 42 km ZONGULDAK a 120 km uzaklıktadır. Milli Park'a Ankara İstanbul Karayolunun 152. km.sindeki Yeniçaða ve 190. km.sindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşmak mümkündür. Kış aylarýnda Bolu-Yedigöller yolu kar nedeni ile kapalı olduðu için ulaşım sadece Yeniçaða-Mengen-Yazıcık Köyü yolundan yapılır.

NEREDE KALINIR

Milli Parkta çadırla ve karavanla konaklanabildiği gibi, misafirhane ve bungalovlardan da faydalanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar