ADRESLERİM

ADRESLERİM

17 Mart 2009 Salı

bebek odası

Bebek Odası

Bebek OdasıBebek odası hazırlıkları yapılırken öncelikle bebeğin konforu ve güvenliği düşünülmelidir. Tabii ki zevk ve fiyat da seçimde önemlidir ancak bebeğinizin rahat etmesi ve güvenle büyümesi için dikkat edilmesi gereken öncelikler gözönüne alınmalıdır. Ayrıca bebek odaları nın büyüklüğü , aldığı ışık ve havadarlığı da bebek sağlığı açısından önemlidir.

Bebek Odasının Konumu ve Havadarlığı

Tercihen bebek odaları kuzey ya da güney yönlerine konumlandırılmamalıdır. Kuzey yönü kışın soğuk olabilirken, güney yönü de yazın çok sıcak olabilir. Bebek odası mümkün olduğunca ortalama 20 derece sıcaklıkta olmalıdır. İyi havalandırılabilecek bir oda tercih edilmelidir. Gerekirse ısı ya da ses yalıtımıyla bebeğin rahat etmesi sağlanmalıdır.

Bebek Odası Duvar Süslemeleri

Bebek Odalarında kullanılan boyalar su bazlı tercih edilmelidir. Fazla kimyasal kullanmamaya gayret edinilmelidir. Boya yerine duvar kağıdı tercih edilebilir.
Kullanılacak renkler ; pastel renkler sakinleştirici etkiye sahip olduğundan tercih edilebilir. Koyu ya da cırtlak renkler uyarıcı etki yaptığından bebeğin uyumasını zorlaştırabilir. Kırmızı renk duvarlarda tercih edilmese de mobilya gibi birkaç eşyada dengeli olarak kullanılırsa odaya canlılık katabilir.

Bebek Odası Lambaları:

Aydınlatma mümkün olduğunca doğal ışık kaynaklarıyla sağlanmalıdır. Bu nedenle odanın iyi ışık alması tercih edilir. Kullanılacak aydınlatma sisteminde ışık seviyesinin ayarlanabilmesi bebeğin gözünü yormamak için idealdir. Tavandan aydınlatma daha güvenlidir.

Kullanılacak Malzeme

Bebek odasının zemininde kullanılacak malzemede de yine doğallık koşulunun geçerli kılınması en sağlıklı çözümdür. Doğal ve sıcak bir malzeme olan masif ahşap mümkünse ilk tercih olmalıdır. Halı, toz ve mikroorganizma biriktirebileceğinden, temizliği zor olacağından bebekte alerjik hastalıklara sebep olabilmektedir. Ancak piyasada bebek odaları için özel yapım halılar üreten firmalar da bulunmaktadır. Taş kökenli malzeme ise soğukluğundan dolayı tercih edilmemektedir. Burada önemli olan ekonomiklik sınırları içerisinde, hijyen koşullarını sağlayan, kullanım ömrü uzun malzemelerin tercih edilmesidir.

Bebek Odası Mobilyası

Odada bulunması gereken donanımlar, çıkarılan istek ve ihtiyaç listesine göre belirlenir. Mobilyaların çeşitliliği ve ebatları ise odanın büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Öncelikle kullanım alanı en verimli olacak şekilde yerleştirilmelidirle r. Genellikle yatak, gözlem kolaylığı sağlaması açısından odaya hakim bir yerde konumlandırılır. Diğer mobilyalar da yatağa göre uygun olarak yerleşebilirler. Bunlar genellikle istek ve gereksinmelere bağlı olarak boyutlanacak bir elbise dolabı, şifoniyer, bakım masası, oyun sandığından meydana gelmekle birlikte, odada yaratılacak atmosfere ve alanın genişliğine göre bunlara raflar, isim panoları, askılar ve anne için bir koltuk da eklenebilir. Önemli olan malzemelerin kalitesidir. Ucuz mobilya malzemeleri ve cilaları sağlığa zararlı olacağı gibi, mobilyaların ekonomik ömrünü dolayısıyla performanslarını da azaltacaktır. Eğer mobilya malzemesi olarak ağaç uygulanamıyorsa, markalı ve sertifikalı, sağlığa uygun, kanserojen madde (kurşun) içermeyen ve kokusuz boyalar tercih edilmelidir. 0-3 yaş grubu bebek odalarındaki mobilyaların tasarımında dikkat edilmesi gereken bir husus da alınacak güvenlik önlemleridir. Bu önlemler mobilyaların detaylarında yapılacak ufak rötuşlardır. Örneğin, mobilyalarda sivri köşelerden ve sivri köşeli aksesuarlardan kaçınılmalıdır. Çekmecelerde kullanılacak ray sistemlerinin kendiliğinden yavaşlayarak kapanmasını sağlayan özellikteki fren mekanizmalarından oluşmasına dikkat edilmelidir.

Bebek Karyolası:

Karyolanın derinliği, bebek oturana ve tutunarak ayağa kalkana kadar, daha sonra yataktan düşmesini önlemek üzere ayarlanabilir olmalı, parmaklıkları dikey ve parmaklıklar arası mesafe bebeğin kolu veya bacağı sıkışmayacak kadar sıklıkta olmalıdır. Bazı bebek karyolalarının alt kısmında çekmeceler bulunmaktadır. Altlarında çekmece olan karyolalarda ileride yatağın aşağıya indirilerek korkuluk yüksekliğinin artırılması mümkün olmamaktadır. Ancak oda alanınız yetersiz ise ya da fazla çekmeceye ihtiyacınız varsa, bebek karyolasının altını çekmece olarak kullanmak durumunda kalabilirsiniz.


Bu bağlamda karyolanın alt kısmı boyunca uzun tek bir çekmecenin esneme yapabileceği düşünülerek, iki ya da üç adet çekmece tercih edilmelidir. Bir de büyüyen karyola dediğimiz, ayak ucuna monte edilmiş komodinlerin kaldırılmasıyla genç odasına dönüşebilen karyola modelleri vardır. İlk bakışta ekonomik bir kullanım olanağı sağladığı düşünülse de, kapladığı yerin büyük olması, ayak ucundaki komodinlere bebeğinizin parmaklarını sıkıştırması ve üzerine tırmanma riskine açık olması gibi özellikleri tehlike yaratmaktadır. Eğer büyüyen karyolada karar kıldıysanız, içine koyacağınız yatağın da ilerisi düşünülerek büyük alınmasında ekonomik yönden yarar vardır. Ancak büyük yatak koyulduğunda da sık sık çıkarıp havalandırmak, lastikli çarşaf kullanmak mümkün olmayacaktır. Karyola ve yatak bebek tarafından en çok kullanılan, dolayısıyla en çok yıpranacak eşyalardır, bu bağlamda genç odası olarak kullanılacağı zaman öncelikle bir tadilat işleminden geçirilmesi gerekeceği unutulmamalıdır. Bazen bu modüllerin değiştirilmesinin tadilatlarından daha avantajlı ve ekonomik olacağı da olasıdır. Yatak seçiminde, mümkünse anti bakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar tercih edilmelidir. Ancak daha ekonomik olan orta sertlikte yarı ortopedik yataklar da ihtiyacınıza cevap verecektir.


Önemli olan yatağın karyolaya tam oturmasıdır. Yatağın daha temiz kalması açısından yıkanabilir yatak koruyucular kullanılabilir. Çarşafları ve nevresim takımlarının mutlaka %100 pamuklu kumaştan olmasına dikkat edilmelidir. Ancak alt açma minderinin kumaş olması pek tercih edilmemelidir. Çünkü günde birkaç kez kullanılacağı için sık sık kirlenecek ve yıkanması gerekecektir. Bu işlemlerin sürekliliğinde ise çabuk yıpranması kaçınılmazdır. Piyasada bulunan kumaş olmayan plastik, silinebilir malzemelerden olan alt açma minderleri daha kullanışlı olacaktır.

Bakım masası ya da alt açma ünitesinin yeri ise genellikle şifoniyerin üstü olarak düzenlenmektedir. Karyola ve şifoniyerden başka bebek odasındaki önemli bir ünite de elbise dolabıdır. Elbise dolabı da yine yukarıda bahsedilen kaliteli malzeme özelliklerine sahip ve kullanıcı gereksinmelerine uygun olarak tasarlanmalıdır. Kapak ve çekmecelerinin diğer modüllerde de geçerli olduğu gibi rahat açılıp kapanan, hafif yapıda olmalarına, kulplarında bebeğe zarar verecek sivri köşeler olmamasına dikkat edilmelidir. Mobilyalarda fazla girinti çıkıntı, fazla toz birikmesine yol açacağından mümkün olduğunca düz, sade hatlar tercih edilmelidir.

Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar