ADRESLERİM

ADRESLERİM

15 Ocak 2010 Cuma

Kekemelik

21_10_2007_0147000001192996611_donald_zolan

Kekemeliğin tamamen psikolojik kökenli olduğu sanılıyordu ama son bulgulara göre olay beyinden kaynaklanıyor.

Alman bilim adamları,kekelemenin,beynin sol bölümünde bulunan iki bölge arasındaki yetersiz bağlantıdan kaynaklandığını belirledi.

Bilim adamları,manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniğiyle ,kekeme kişilerin beyninde yeni ipuçları elde etti.Hamburg Üniversitesi’nden Dr.Christian Buchel,”Beynin konuşma bölgesi ile dil tasarımbölgesi arasındaki lifler dağılmış görünüyor”dedi.

Konuşma bozukluğunun bir çok çocukta neden ortaya çıktığı ve az sayıdaki yetişkinde devam ettiğinin açıklanmasına,erken teşhis ve tedaviye yardımcı olabileceğini kaydetti.15 er kişilik kekeme ve normal konuşan iki grup yetişkinin beyinlerini karıştırarak,bu bulgular elde edilmiş.

Kekemeliğin genetik olduğu,beyindeki konuşma bağlantılı bölgelerde meydana çıkan sorunun ,genellikle 3-5 yaşlarında başlayan konuşma zorluklarına neden olduğu ve bu zorlukların yüzde 7’sini,yetişkinlerin ise yüzde 1′ini etkilediği belirlenmiştir.

Erkek çocuklarda kız çocuklarına göre üç kat fazla görülen kekemeliğin tedavisi bulunmuyor.Ancak davranış terepileriyle,durum iyiye gidebiliyor.Topluluk önünde ya da telefonda konuşurken kekemeliğin arttığı gözlemlenmiş.

İngiltere’nin eski Başmakanı Winston Churchill,sinema sanatçıları Marilyn Monroe,Jimmy Stewart,Bruce Willis,James Earl Jones ve şarkıcı Carly Simon,başarılı kariyerlere sahip kekemeler arasında gösteriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar