ADRESLERİM

ADRESLERİM

6 Eylül 2010 Pazartesi

Kapari Turşusu


Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri başta olmak üzere, Orta Anadolu'da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen Gebreotu (Gebereotu), çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir.

Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kandiliğinden yetişir ve iyi gelişir.

Gebereotunun "kapari" denilen çiçek tomurcukları Mayıs ayı ortalarından itibaren toplanmaya başlanır. Genellikle 10 mm'nin altındaki nohut şeklindeki tomurcuklar, toplama merkezlerinde % 20'lik tuzlu suda yada bir kat tuz bir kat kapari şeklinde katlanarak muhafaza edilir.

Tadına direkt bakmak istediğiniz de acımsı bir tat alır atarsınız belki,almanlar 472 çeşit yemek yapımında kullanıyor,ispanyollar ise 20 milyon dolar kazandıklarından devlet koruması altına almışlar.Bizdeyse doğada kendiliğinden yetişen bu bitkiyi tadı acı diye söküp atmak isteyenler farkında değiller,kökleri binlerce metre altına kadar uzandığından sökülüp atılamaz.

Kapari bitkisinin gerek köklerinden, gerek yapraklarından gerekse meyvelerinden ilaç sanayiinde pek çok hastalığa deva olacak ilaçların üretiminde yararlanılıyor.

Kapari toprak kanseri denen erozyonun önlenmesinde de yardımcı olur.

Avrupanın uzun zaman önce keşfettiği kapari büyük süpermarketlerde ithal kavanozlarda kıyamet gibi satılmakta;her şeye rağmen kilosu 2-3-4 Amerikan dolarına 3000-5000 ton ihraç etmekteyiz.Bu da 12 milyon dolarlık döviz girdisi demek,hem üretici hem de devlet kazanmakta bu şekilde...


Üstelik Pazar sıkıntısı da yok:Avrupa Birliği Ülkeleri ve ABD’den her yıl katlanarak artan bir talep var.Sadece bu ülkeler de değil.İhracatçılar Birliğinden aldığımız verilere göre:Salamura ve işlenmemiş olarak başta Almanya ve ABD olmak üzere Norveç,İspanya, Avusturya, Belçika,Danimarka, Fransa, İngiltere, İsviçre, İsveç, İtalya,Holanda gibi Avrupa Birliği Ülkeleri ile Avustralya, Kanada, Bahreyn, Kuveyt, Güney Afrika Birliği, Brezilya,İsrail ve Japonya’ ya ihraç edilmekte.

İspanya başta olmak üzere bazı ülkeler, kapariyi hem üretiyorlar hem de ürettikleri ile yatinmeyip ham kapariyi (işlenmemiş) ithal edip işleyerek mamül olarak iç ve dış piyasaya sürüyorlar.Çünkü işlenmiş kapari ihracatı daha karlı.

Üretimi yemek tarifleri ve daha detaylı bilgi için tıklayınız.


Ben yazın sahilden babamın topladığı kaparilerle turşu yaptım,kısa sürede oldu turşusu tadı kornişonlar gibi,yemeğinizin yanında da tüketebiliyorsunuz,aroması ve tadıyla iştah açıcı ve mide koruyucu olarak ta kullanılıyor.

Benim gibi kendiniz toplayacaksanız küçük boylarını toplamaya özen göstermelisiniz,büyüdükçe çekirdekler de büyüdüğünden yemesi zor oluyor.


1 yorum:

  1. http://belguzar anne.blogspot.com6 Eylül 2010 23:17

    selam canım bu tursunun adını ılk defa duyduydum salatalık gıbı herhalde elıne sağlık Afıyetle yıyın

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar