ADRESLERİM

ADRESLERİM

30 Eylül 2011 Cuma

Yabani İncir Reçeli


Sevgili komşum Zeynep Ay Hanım sağolsun getirdi,ellerine ve yüreğine sağlık komşumun;tadı muhteşem bir lezzet,yapımı biraz uğraştırsa da yemesi keyifli bu reçelin tarifini sizin için arşivimde bulunsun diye ekledim.Bu reçel yabani incirden yapılıyor.Bulabilirseniz en küçük boy olanları tercih edin,incirler büyük olunca çekirdeklerde büyük ve sert oluyor.Yapımı zahmetli olsa da uğraşmaya değer bir reçeldir.

Yabani incirler konusunda BURADAN bilgi alabilirsiniz.

Eski İstanbul’da Rum evlerinde misafirlere kahve ikram eder gibi İncir reçeli yanında bir bardak su ikram edilirmiş.Zamanla unutulmuş ama tadı ve aroması hala farklı ve güzel…

Malzemeler :

  • 1 Kg Yabani İncir (tam olmamış)
    8 bardak Toz Şeker (2 Kg)
    Göztaşı (yarım nohut büyüklüğünde)
    Limon Tuzu (fındık kadar büyüklüğünde) ya da 1 limonun suyu
    5-10 tek Karanfil
    3 bardak Su
  • İstenirse fındık taneleri

Hazırlanışı :

  • Bıçakla incirlerin kabukları incecik soyulur. Yıkanır. İncirler bol su ile 1 saat haşlanır.
  • Haşlanan incirler suya konur ve 2 gün, sabah akşam suyu değiştirilerek bekletilir.
  • Suyu değiştirilip içine göztaşı atılır. Karıştırılır. 1 saat kadar bırakılır. Sonra bol su ile yıkanır ve incirlerin içindeki sular sıkılır. İyice çıkarılır.
  • 2 Kg şeker, 3 bardak su ile kaynatılır, şurup haline getirilir. Şurup incirlerin üstüne dökülür. Bir taşım kaynatılır ve limon suyu ya da limon tuzu eklenir. Reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alınır ve içine güzel kokması için karanfiller atılır.

Göztaşının kullanılmasının nedeni incir tanelerinin renklerinin canlılığını korumaktır. Bulamazsanız göztaşı kısmını atlayarak da pişirebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Elinize sağlık nefis görünüyor..ben suda bekletmediğim için acı oldu:(
    Ama ilk denememdi ..bir daha yaparsam sizin tarifle yapacağım:))sevgiler..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar