ADRESLERİM

ADRESLERİM

1 Nisan 2012 Pazar

Harnup Pekmezi



Çocuklarım da ben de pekmezi severiz ama keçiboynuzu pekmezinin yeri bir başka…Konya’da yaylalardan aldığımız pekmezlerin yerini bulamadık.”Aksuvital harnup pekmezi ” ile karşılaştık, henüz tadı ve kalitesi bozulmamış.

Geçen pazar çocuklarımı acile götürdükten sonra,nöbetçi eczaneye gittik.Bir de baktım raflarında “aksu vital harnup pekmezleri “diziliydi.Bizim markette sonuncuyu biz aldık.Başka markette de rastlamadım,yenisi gelmezse eczanenin yolunu tutacağız.

Akdenize gelin gittiğim sene harnup hasadına gidilecekti,beni de çağırdılar.Ben elma portakal gibi dalından koparacağız diye düşünüp,macera olur diye gittim.Askılı bluzum ve omuzlarımda doğal saçlarımla yola bir çıktım,herkes uzun kollu giyinmiş elde eldiven,saçlar toplu idi.Neden öyle olduklarını çalışmaya başlayınca anladım.Ağaçlar normalden çok uzunlardı.Ağaçlar uzun bir gövde üzerinde dallarını saçmıştı.Ancak bir usra çıkabilirdi.Eşimin kareşi ağaca çıktı.Elinde uzun bir dal vardı.Keçiboynuzlarını aşağı indiriyor ,biz de aşağıdan toplayıp çuvallara dolduruyorduk.Yer çalılarla topluydu,sürekli eğilmek zorunda kalınca yerdeki otlardan biri kurtarıcım oldu,saçlarımı onunla at kuyruğu yaptık.Sonra çalıların ellerimi çizdiğini mola saatinde farkettim.Ertesi gün daha donanımlı olarak gittim.Pekmezinin yapılışı da toplanması kadar zor.Faydaları ise muhteşem.Bulabildiğim sürece evimden eksik etmeyeceğim.Size de tavsiye ederim.

Nedir,neyin nesidir bu harnup diye sizin için araştırdım.Vatanını,faydalarını siz de bilince eminim sizlerde sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz.

Anadolu’da bazı bölgelerde harnup olarak ta bilinen keçiboynuzu,yeryüzünün en eski bitkilerindendir.Anavatanı Güney Anadolu,Suriye,Kıbrıs,Tunus,Cezayir,Yunanistan,İspanya,Fas,Filistin ve Libya’dır.Yurdumuzda Antalya,Mersin,Silifke,Datça dolaylarında sahil şeritlerinde doğal olarak yetişmektedir.

Keçiboynuzu ,yetişmeye başladıktan 15 yıl sonra meyve vermeye başlayan bir bitkidir.Önceleri yeşil olup,olgunlaştıkça kahverengileşiyor,tam olgunlaşınca parlak bir görünüm alıyor.

Keçiboynuzunun en büyük özelliği nefes darlığına karşı etkili olmasıdır.Alerjinin neden olduğu nefes darlığında oldukça etkilidir.

Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde bir çok fayda sağlamaktadır.Bunlardan bazıları:Ağrı kesici,Alerjiye karşı,Astıma karşı,Bakteri yok edici,Bronjite karşı,Kansere karşı,Karaciğeri toksinden arındırıcı,Serbest radikalleri yok edici,Bağışıklık sistemini güçlendirici,Mikroplara karşı,Antiseptik,Kansere karşı koruyucu,Nitrozamin yok edici,Bronş genişletici,Çocuk felcine karşı oldukça etkilidir.

Tüm bunlar gallik asitin özelliklerindendir.Keçi boynuzundaki promotor bunu gallik asitin tüm bu özelliklerini arttırmaktadır.Akciğer ödemi ,balgam söktürücü ve astıma karşı birebirdir.

Akciğer kanserine yakalananlar için tedavi etme gücü çok zayıftır.Tedavi gücü kırmızı turpla kullanımıyla artar.

Keçiboynuzunda kolestrol bulunmaması başka bir avantajdır.Kafain ve theobromine içermediği için tansiyon hastaları rahatça kullanabilirler.Fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir.Bu nedenle kemik erimesi rahatsızlığı olanlarda kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayan en güçlü destekleyicidir.

Keçiboynuzu Faydaları:

  • İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar.
  • Kalbe faydalıdır,kalp çarpıntısını önler.
  • Akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir.
  • Kanın zehirli maddelerini temizler.
  • Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon,karaciğer ve akciğer üzerinde çok yararlı etkileri bulunmaktadır.
  • Yüksek doğal şekerler,zengin mineraller(özellikle çinko) ve vitaminler (A,B,B2,B3,D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.
  • Diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır.
  • Mideye kuvvet verir.
  • Bağırsak kurdu,tenya,solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler.
  • Sabahları aç karnına 1 kaşık içilirse sperm sayısını arttırır.
  • Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir.
  • Yüksek ham selüloz etkisiyle bağırsak rahatsızlığına ve gastrite iyi gelir.
  • Kalsiyum bakımından çok zengindir.
  • İçindeki E vitamini sayesinde;öksürüğe,gribe,kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir.
  • Balgam söktürür,göğüs yumuşatır,bronşları açar,sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına iyi gelir.

Şeker hastaları kullanmamalıdır.

Bu konu ile ilgili linkler için TIKLAYINIZ. Bir de BURAYA bakınız.

Devam edecek…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Huzur ve Sağlık Büyük Bir Zenginliktir

Bakılmaya Değer Yayınlar